Дестилация
Египтяните съхранявали суровините в големи глинени или алабастрови гърнета. Добавяли топла вода, която преминавала през памучна кърпа, положена върху тяхното гърло, на която поставяли розовите листчета. По този начин етеричното масло престоява, а след това е извлечено и преместено в специален съд за етерични масла. Този принцип за извличане се използва и до днес макар и доста по-усъвършенстван. Пара под високо налягане третира листата или цветчетата, често се използва вакуум, така че етеричните масла да се извлекат и сами да се превърнат в пара. След това тази пара минава през система за охлаждане и водата се отделя лесно от етеричното масло, защото то кондензира по стените на съда.
Накисване
Цветчетата се киснат в топло олио, което убива клетките и отделя ароматът им в олиото, и по-късно той бива пречистен и извлечен.
Енфлуридж/enfl eurage
Това е специален метод, чрез който се добива масло от жасмин, нерол (масло от портокалови цветове) и рози, които са много деликатни и трудни за добиване. Венчелистчетата и цветовете се мачкат и след това се поставят в мазнина без мириз, докато не попие парфюмът на растението.
Изстискване
Това е лесен начин за получаване на субстанции от плодове и листа, обикновено се използва за цитрусови плодове, чийто сок след това се попива от специална гъба.
Контрол на качеството
След като цветята и растенията са набрани бързо се поставят за съхранение за да се запази тяхната свежест. Климатът, почвата и влагата могат да повлияят на качеството на маслото. Френската лавандула например, е известна със силният си аромат, но както и виното нейното качество варира през годините.
No comments:
Post a Comment