Monday 9 April 2018

ЕТЕРИЧНИТЕ И БАЗОВИТЕ МАСЛА И ТЯХНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ В КОЗМЕТОЛОГИЯТА

Източник    beautyforce.bg

Етерични масла - характеристики
Етеричните масла представляват концентрирана, летлива смес от ароматни вещества, получени от растителни материали чрез изстискване, екстракция, дестилация. Именно благодарение на етеричните масла растенията могат да се похвалят със собствен уникален аромат, при това най-голямата концентрация на масла не е задължително да се съдържа в цветовете, а и в кората, плодовете, листата, смолата и дори корените. Концентрацията на маслата зависи не само от сорта и вида на растенията и от условията на растеж, а и от времето на събиране на материала, етапите на развитие и много други фактори.
Етеричните масла са разтворими в органични разтворители (алкохол, масло, восък, мед), но не се смесват с вода.
Всяки етерично масло е уникално и неповторимо, включва най-малко стотина активни вещества, които действат в сложна система. Въпреки факта, че ароматните масла обикновено се възприемат като един изключителен атрибут на ароматерапията, те се използват активно и в други промишлени сектори като производството на луксозни парфюми и козметика, освен това, те също са широко използвани в традиционната фармакология.
Етеричните масла съчетават уникални антибактериални, противовъзпалителни, антисептични, спазмолитични, регенериращи, стимулиращи и много други свойства, които добринасят за възстановяване на нормалното и оптимално функциониране на организма като цяло.
Етерични масла са: масло от портокал, анасон, бергамот, валериан, ванилия, грейпфрут, жасмин, иланг-иланг, джинджифил, кедрово дърво, кипарис, роза, лайка, сандалово дърво, чаено дърво, бор и много други.
Приложение на етеричните масла в козметологията
Етеричните масла успешно се прилагат при ароматерапия, масаж, вани, инхалации, компреси и др. козметични и спа процедури.
Масло от чаено дърво - силни антисептични, противогъбични, противовъзпалителни свойства осигуряват висока ефективност при лечението на акне и всеки кожен обрив с гноен характер.
Борово масло - благодарение на високите антисептични, противовъзпалителни, изглаждащи и антистареещи свойства, се препоръчва за прекомерно мазна кожа, при пустулозни кожни лезии, както и при грижите за увяхваща и старееща кожа.
Камфорово масло - елиминира петна, регулира себумна секреция, премахва прекомерно изпотяване на кожата на лицето. Може да се използва за изсветляване на старчески петна, лунички.
Масло от лимон -  има подмладяващ ефект, потиска процесите на увяхване и стареене. Също така регулира производството на себум и помага за почистване на порите. Също така има ефект на изсветляване.
Розово масло - то ускорява регенерацията на тъканите и се препоръчва за зряла и старееща кожа, намалява бръчките, има лифтинг ефект, значително увеличава еластичността на кожата. Също така се препоръчва за употреба при грижа за кожата около очите.
 Масло от розмарин -  препоръчва за мазна кожа с наличие на черни точки и комедони. Има свойството да изравнява повърхността на кожата, премахва белези, петна и други следи от акне.
Масло от иланг-иланг - има свойството да регулира функцията на мастните жлези, прекрасно свива порите, действа лечебно при пъпки и акне, има овлажняващ, успокояващ, омекотяващ и подмладяващ ефект.
Масло от бергамот - регулира дейността на потните и мастните жлези, помага за свиването на порите, успешно се бори с акне, черни точки и други обриви. Също така, оказва тонизиращо и избелващо действие.
Масло от грейпфрут - добро тонизиращо средство при стареене на кожата, стяга порите и регулира секрецията на мастните жлези, предотвратява появата на черни точки. Поради високите хидратиращи свойства, маслото от грейпфрут се бори със суха и застаряваща кожа.
Масло от бабасу - овлажнява, има благотворен ефект върху кожата – както сухата, така и мазната. Хидратира, без да оставя лъщене.
Масло от Чилийска дива роза (шипка) - екстрактът от шипка е изключително богат на витамин С, който участва в синтеза на колаген и е едно от най-добрите средства за борба с бръчките. Съдържа цял комплекс от полезни вещества и антиоксиданти, които укрепват кръвоносната система, повишават защитните сили на кожата и съхраняват младостта.
Масло от кукуи - отлично средство за възстановяване на увредена кожа, помага при заболявания като екзема и псориазис. Добре проникващо масло, което омекотява и успокоява слънчеви изгаряния и раздразнения.
Масло от таману - възстановява проблемната кожа и подпомага заздравяването й след операция. Прилага се за лек масаж заради неговите възстановяващи свойства, както и заради способността му за подобряване на циркулацията на кръвта.
Масло от ясмин (жасмин) - има мощни овлажняващи, успокояващи и противовъзпалителни свойства. Препоръчва се за суха, дехидратирана кожа, както и за кожа с възпаления и раздразнения и за старееща кожа.


No comments:

Post a Comment