Monday 9 April 2018

Подхранващи и етерични масла – има разлика!

Източник    hera.bg   

Искра Виденова


Скоро попаднах на една статия, където под заглавието „Чарът на етеричните масла” надълго и на широко се обясняваше за действието на бадемовото, сусамовото, кайсиевото и други подобни масла. Тогава се замислих, че много хора всъщност не правят разлика между етерични и подхранващи (базови) масла, включително и авторката на въпросния текст. А те не се изчерпват с големината на шишенцето, наличието или липсата на аромат – всъщност, става дума за съвсем различни вещества.

Растителните (базови) масла се извличат чрез пресоване на семена, ядки и плодове. Те поддържат еластичността на кожата, премахват сухотата и образуват мазен защитен слой. Съдържат различни маслоразтворими витамини, фитостероли и други биоактивни вещества, които забавят стареенето и подхранват в дълбочина. Изключително приятни са за масаж, защото попиват бавно. Другото им предимство е, че могат да извличат полезните вещества от други растения. Така се получават екстракти от различни билки, например лайка и невен. Повечето подхранващи масла имат много слаб, почти неуловим аромат. Изключение прави кокосовото. То има и друга особеност – в твърдо състояние е, защото съдържа основно наситени мазнини, подобно на какаовото и каритето. Богатите на ненаситени мазнини масла пък са течни, например бадемовото, зехтина, сусамовото. 

Спокойно можете да замените лосина си за тяло с натурално подхранващо масло. Най-близо до човешката кожа е бадемовото, затова се препоръчва дори за новородените бебета. Маслото от гроздови семки пък съдържа проантоцианидини – вещества, които забавят стареенето на кожата и предпазват от свободните радикали. За най-сухите кожи и коси се препоръчва маслото от карите.

Нищо от написаното до тук обаче не важи за етеричните масла. Те само условно се наричат масла, а всъщност са летливи съединения - терпени, алдехиди и др. Извличат се от различни части на ароматни растения чрез дестилация. Ако при базовите масла от килограм суровина се получава средно половин килограм масло, то за същото количество етерично масло от жасмин ще са необходими 3,7 милиона цвята. Затова нека цената на малките шишенца не ви стряска – те са високо концентрирани и много често само в една капка от тях се съдържат около стотина различни вещества, които имат терапевтично и биоенергийно действие.

Заради силното си действие етеричните масла не се нанасят директно върху кожата, а се разтварят в базови масла. Можете да ги добавите и към обичайната си козметика – правилото е 2-3 капки на 10 мл. основа. Например цитрусовите етерични масла (грейпфрут, портокал, лимон, бергамот) имат антицелулитно действие, розмаринът и салвията подсилват растежа на косата, а жасмина подмладява кожата. 

Когато купувате етерично масло внимавайте да не попаднете на фалшификат. Ако цената е прекалено ниска, най-вероятно етеричното масло не е чисто, а е разредено с базово. Качеството на продукта може да се тества по следния начин – капнете капка върху лист хартия. Ако етеричното масло е истинско трябва до няколко минути да се изпари без следа, ако е разредено ще остане мазно петно. За съжаление този тест не е приложим за всички етерични масла - тези, които съдържат смолисти вещества, например тамяна, сантала и пачулито, винаги оставят петна.

Ако трябва да обобщим подхранващите масла имат поддържащо действие, а етеричните – лечебно. Затова последните трябва да се прилагат с особено внимание при бременни и малки деца, а предозирането им не е никак безобидно.

No comments:

Post a Comment