Monday 9 April 2018

Етеричните масла - приложение у дома

Източник         hera.bg     Мишел Георгиева

Има изписани толкова много материали за етеричните масла – техният произход, функции, предназначение, полезни свойства, видове. Те се все по-популярни и влизат смело и в домовете ни. Как можем да се възползваме от уханията на етеричните масла в дома?

Важно е да знаем, че етеричните масла трябва да са натурални, а не синтетични (изкуствени) и да бъдат купувани от проверени източници. Натуралните масла са извлечени от живи растения чрез водно–парна дестилация и имат изключително висока чистота, заради запазените в тях активни вещества и концентрираната жизнена сила на природата и нямат никакъв химически примес.

Употреба на натуралните етерични масла в дома:

За здравето на цялото семейство. Няма хубав и уютен дом, ако обитателите му не са здрави. Ароматерапията е доказано средство в борбата с вирусите. Но вместо да лекувате членовете на семейството поотделно, можете да се лекувате всички заедно с арома лампа, например. Друга подобна идея е да капнете няколко капки масло в порцеланов, стъклен или глинен съд, в който сте налели вода преди това и да го поставите върху затоплена повърхност – печка, радиатор, или след готвене, когато котлонът е още топъл. Така ароматната смес постепенно ще се изпарява и ще филтрира въздуха, насищайки го с благоухание. Това е и чудесен начин да поддържате влагата в помещението. Всички знаем колко вреден е сухият въздух. Подходящи масла са евкалипт, бор, лимонова трева.

Етеричните масла - идеалните ароматизатори за дома. Все пак нали това е основното им качество - да ухаят. В стаи, гардероби, скринове, чекмеджета - навсякъде в дома. Идеите тук са толкова много и всичките са креативни и красиви. Спокойно можете да отделите малко време, за да си изработите сами и то съвсем лесно най-разнообразни ароматизатори за вашия дом. Можете просто да капвате през няколко дни по няколко капки от ваш любим аромат върху памуче и да го държите в дрешниците, гардеробите и шкафовете си. Така ще прогоните и молците. 

Друг вариант е да си направите малка памучна или ленена торбичка, да я напълните със сухи цветя или стари потпури и върху тях да накапете любимото си етерично масло. Същата работа вършат и купените прозрачни торбички за бижута. Подходящи са всички ваши любими аромати - жасминът има тънко нежно ухание, лавандулата е успокоителна, канелата навява мисли за топлина и уют, иланг-иланги пачули са чувствени и усилват романтиката.

Как да си направим лавандулова мини възглавничка. На тази възглавничка можем да капваме и 1-2 капки етерично масло от лавандула, щом билката спре да ухае.

Декорация за дома и етеричните масла. Ценителите на ръчно правената декорация могат да съчетаят хобито си с ползите от ароматерапията.

Домашни потпури с етерично масло

Вземете плетен неголям панер, от тези, които са подходящи за декорация. Ако е от ратан или тръстика, може да го напълните с шишарки, сухи цветя, канелени пръчици, орехи, жълъди и какъвто дар от природата ви хрумне. А може и прозрачен стъклен съд – за основа насипете няколко пръста чист пясък, подредете няколко мидички, охлюви, рапанчета, морски звезди. В двата случая задължително трябва да има текстилно парче от естествена материя, върху която да капвате етерично масло. Добре е съда да има широка отвор, за да се изпарява етеричното масло добре. Така можем да си направим една чудесна декорация, която да внесе малко романтика и есенно или лятно настроение в дома, зависи какви материали ползваме. 

Поставете съда с потпурите на някой рафт, лавица, секция или на холната масичка и капвайте през няколко дни по 3-4 капки етерично масло. Това действа отпускащо на сетивата, успокоява мозъчната дейност, създава уют и домашен комфорт и ви предразполага към отдих и почивка. С две думи - отнема стреса.

Капнете 2-3 капки върху филтъра на прахосмукачката преди да започнете да чистите с нея. Ще усетите как въздухът се насища с приятен аромат по време на почистването, а ако я държите в килер, като я приберете там, със сигурност ще ви направи впечатление, че поне няколко дни тя ще ароматизира и него самия. 

Етеричните масла и чистотата на дома. Когато чистим, винаги можем да ползваме етерични масла не само за ароматизиране, но и за ефективно чистене. Етеричните масла имат антисептичен ефект и те могат да бъдат добавка на всеки домашно приготвен препарат за чистене. Във всяко от предложените от нас препарати за чистене без химия, можем да капваме от "по-свежите" масла - цитрусните, евкалипт, бял бор, здравец. 

масла могат да се използват и като средство за енергийно пречистване на пространството и зареждането му с благотворна енергия, твърдят фън шуй специалистите. Подходящи са маслата от розмарин, лавандула, босилек, но за българите се препоръчват роза и здравец. След гости или сбирки, празници, когато идват много хора в дома ви, разтворете широко прозорците и запалете арома лампа с някое от тези масла. Обиколете с нея из всички стаи и ъгълчета. Затворете прозорците и оставете лампата да си действа.

Не забравяйте, че етеричните масла са силно летливи. Затова е добре на всеки няколко дни да капвате по няколко нови капки в своите собственоръчно направени домашни ароматизатори и да освежавате уханието. Някои от тях имат противопоказния за бременни, малки деца и при някои състояния, информирайте се, преди да наситите дома си с техния аромат. 

No comments:

Post a Comment